torsdag 4 februari 2016

Smärtstimuleringen kallas Burst

Den jag nu ska få som smärtlindring kallas Burst. Det är också en elektrisk stimulering som ingår i det man brukar kalla för SCS, spinal cord stimulation och det handlar om ryggmärgsstimulering.
se pressmeddelande Mer-traffsaker-ryggmargsstimulering-introduceras-pa-Akademiska/


bild lånad från www.nuadaspine.com

Inom den medicinska vetenskapen har man upptäckt att smärta förnimms i hjärnan och inte på den plats i kroppen där skadan finns. Därmed insåg man också att smärta borde kunna kontrolleras om man såg till att förhindra att de impulser som hjärnan registrerar som smärta kom fram till hjärnan, alternativt att impulserna byter "känsla" innan de registreras av hjärnan.Det här är teorin bakom ryggmärgsstimulering som behandlingsmetod.
Elektroden (Burst) placeras i utrymmet bakom ryggmärgen, det kallas för det epidurala rummet. Där kommer elektroden avge mycket små elektriska impulser.
Jag ska nu gå in i en testperiod av Burst. Då får jag en utvändig stimulator kopplad till en förlängningssladd som läggs under huden. När testperioden är över ska man bara kunna rycka ur sladden.... hmm spännande...

Burst stimulering agerar mer efter hur kroppens egna nervfibrer arbetar och är en stimuleringsform där man inte ska känna några pirrningar.
I mitt befintliga system är det just pirrningar jag känner. Detta kommer de att plocka bort om allt går enligt planeringen.
Formen av behandling har används länge, sedan 70 talet, och det är ju även det jag har idag fast med en liten annan lösning (durrningar eller tonisk stimulering). Burst stimulering sker i "skurar" av impulser i ett speciellt mönster istället för enstaka impulser (tonisk stimulering).
Går testet bra planeras den riktiga operationen in. Allt görs på lokal bedövning vilket innebär att man får åka hem på eftermiddagen.
Under de närmaste 6-8 veckorna sedan ska man undvika framåtböjningar, lyfta tunga saker eller vrida ryggen. Inte heller lyfta armarna över huvudet och inte röra förlängningssladden som sticker ut ur huden under testperioden.
Mer information finns här, invisible-trial-intl-brochuresjmwit11140004
Till helgen ska jag köpa mig själv lite blommor, kanske en ros eller tulpaner, bara för att jag är värd det för allt jag går igenom som kräver sin insats i uthållighet, styrka och förtröstan.